AB 2012'de genişleme konusunda çok az ilerleme kaydetti2012 yılında genişleme alanında ilerleme kaydedilmemesine rağmen, AB'nin bölgeye mesajı yine de olumlu. AB, yıllık genişleme raporunu Aralık ayında sonuçlandırmasına karşın, bölge ülkelerinin beklentilerini karşılayamadı.

Arnavutluk'a aday statüsü verilmezken, üyelik sürecinde ilerleme kaydeden aday ülkeler Sırbistan ve Makedonya'ya da somut tarihler verilmedi. Kosova ise hâlâ istikrar ve ortaklık anlaşması konulu müzakereleri başlatma tarihi bekliyor.

Uluslararası Kriz Grubu'nun Avrupa Programı Direktörü Sabine Freizer verdiği demeçte, AB üye ülkeleri Batı Balkanlar'a genişleme konusunda muhafazakar sonuçlara varmakla birlikte, Avrupa Komisyonu'nun (AK) süreci biraz dinamik tutmak istediğini söyledi.

Freizer, "Sırbistan ve Kosova, konsey toplantısından en kazançlı çıkan iki ülke oldu. Somut tarihler almasalar bile, Sırbistan'ın değerlendirme süreci ve katılım müzakerelerine, Kosova'nın da istikrar anlaşması müzakerelerine başlaması konusunda net bir harita belirlendi." dedi.

AB Parlamentosu'nun Güneydoğu Avrupa ile İlişkilerden Sorumlu Başkanı Eduard Kukan ise 2012 yılında bölgede AB genişleme süreci ve siyasi ilerleme açısından bir çok ilginç gelişme yaşandığını söyledi.

Kukan, "Bölgeye gönderilen mesaj oldukça olumlu: AB ilerlemeyi kabul ediyor ve hoş karşılıyor ve genişleme sürecine olan bağlılığını sürdürmek istiyor." dedi.

Freizer'a göre, Batı Balkanlar'daki en sıkıntılı durum, yeterli kriterleri karşılamış olmasına rağmen katılım müzakerelerine başlayamayan Makedonya'da yaşanıyor.

Üsküp'ün, Yunanistan ile arasındaki isim anlaşmazlığı nedeniyle müzakerelere başlaması yıllardır engelleniyor. Bulgaristan da Makedonya hakkındaki endişelerini öne sürmüş durumda.

Baharda AK, isim anlaşmazlığına çözüm bulma amaçlı adımları gözden geçirmeyi planlıyor ve AB Konseyi Haziran ayında konuyu bir kez daha ele alacak.

Freizer, "Üsküp ve Atina'nın, yıllardır ilerleme kaydedemedikten sonra, BM'nin aracılık yapacağı önümüzdeki birkaç ay içinde aralarındaki anlaşmazlığa çözüm bulmaya yaklaşma olasılığını sorguluyorum." dedi.

Kukan, "genişleme yorgunluğunu" ekonomik yavaşlamanın bir sonucu olarak görmediğini, zira AB'nin bütünleşmeye verdiği dikkatin dağılmasını kaldıramayacağını ileri sürdü.

Kukan, "AB'nin daha içe dönük göründüğü doğru, ama bu genişleme sürecinin ihmal edildiği anlamına gelmiyor. Bu sürecin sorunun bir parçası olmadığı, fakat Avrupa projesi için çözümün bir parçası olabileceği açıkça anlaşılmalıdır." dedi.

Fakat Freizer buna katılmıyor. AB'de, mali krizden, milliyetçi partilerin ve onların göçmen korkuları ve yabancı düşmanlığını körüklemesinin yükselişinden kaynaklanan bir "genişleme yorgunluğu" olduğu açık.

Freizer, 2013'te -2007 yılından beri Birliğe katılan ilk ülke olan- Hırvatistan'ın resmi AB üyeliğiyle, genişleme sürecinin hızlanabileceğini belirtti.

Direktör, "Çok sayıda AB ülkesinden, vize uygulamasının kaldırılmasının Batı Balkanlar'a çok fazla şey sağladığı yönünde eleştiriler geliyor. Ancak genele bakıldığında, AB ve özellikle de Komisyon, genişlemeye olan bağlılığını sürdürüyor ve kimse bunun durma noktasına geldiği şeklinde bir izlenim yaratmak istemiyor." dedi.

2013 yılının ilk yarısında AB dönem başkanlığını İrlanda yürütecek. Ülke, Batı Balkanlar ve Türkiye'nin katılımını öncelik haline getireceğini açıkladı.

İrlanda'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Lucinda Creighton bir basın açıklamasında, "Biz genişleme konusunda istekliyiz. Bu sürece yeni enerji katmak istiyoruz." dedi.

Kaynakça: Southeast European Times için Priştine'den Muhamet Brajshori'nin haberi

Bulgaristan

Burgaz Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Filibe Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Eski Zağra Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Hasköy Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Kırcaali Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.