Sofyada ilk kez bu yıl iftar çadırı kurulduBulgaristan’da, Ramazan coşkusu farklı yerde kılınan teravih namazları ve toplu iftar sofraları ile devam ediyor. Başkent Sofya’da ise ilk kez bu yıl iftar çadırı kuruldu. Bulgaristan Başmüftülüğü, hayırseverlerin desteği ile yaklaşık 400 kişilik iftar masaları hazırladı. Sofya Banya Başı Camii avlusunda kurulan çadırda, orucunu açma fırsatı olan cemaat yenilikten memnun kaldı. Ezan okunur okunmaz cami içinde hurmalar dağıtıldı ve oruçlar açıldı. Akşam namazı sonrası ise önce bayanlar daha sonra erkekler sıcak yemekten faydalandı.

Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş, iftar çadırı fikrinin daha önce de var olduğunu, fakat belediyeden daha geniş bir mekanda yapılması için izin alınamayınca cami avlusunda bu faaliyeti gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bulgaristan’da bu yıl Ramazan’ın daha canlı geçeceğine inandığını belirten Aliş, geleneksel olarak Bulgaristan’a Türkiye’den 22 Ramazan hocası geldiğini ve bunların ülkedeki bölgelere dağıtıldığını belirtti. Bu yıl ilk kez uzun vadeli görev yapmak üzere 11 hocanın da halkın dini ihtiyaçlarını karşılamak üzere Bulgaristan’da bulunduğunu aktaran Başmüftü, “Biz Sofya’da iftar sofrasını kurmaya çalışıyoruz. Buna benzer sofralar yalnız Sofya’da değil Bulgaristan’ın birçok yerinde var. Plovdiv’de, Çepintsi’de, Rudozem’de ve birçok yerde Müslümanlar kendileri bu sofraları kuruyorlar.” dedi. Başmüftülük olarak bu sene belirli yerlerde iftar vermek niyetinde olduklarına değinen Aliş, yoksullara da kumanya dağıtımı gerçekleştirmeyi düşündüklerini kaydetti.

Sofya’da bir tek cami olmasına rağmen Müslümanların 4 ayrı yerde teravih kıldığını belirten Sofya Başmüftüsü Mustafa İzbiştali, başkentte 500’ün üzerinde kişinin Ramazan için özel bahşedilen namazı eda ettiğini anlattı. İzbiştali, “Bu yıl ilk kez çadır ve masa ile iftar düzenleniyor. Geçen senelerde cami çıkışında bir poşette cemaatin ellerine birer kuru yemek veriliyordu. Bu yıl bambaşka bir ortamda çok daha güzel bir şekilde iftar veriliyor. Yemekler restoranda yapılıp burada servis ediliyor.” şeklinde bilgi verdi.

Ramazan sonuna kadar iftar vermek için hayırseverlerin bulunacağına inandığını kaydeden İzbiştali, iftar tutarının maliyetli olmasından dolayı birçok defa birkaç hayırseverin iftar vermek için ortak olduğunu belirtti.

İzbiştali, iftara gelenlerin çoğunluğu gerçekten fakir ve Suriye ile Cezayir gibi ülkelerden gelen mülteciler olduğunu kaydetti. Sofya’ya Türkiye’den Ramazan hocası olarak gelen Yaşar Zorlu, daha ilk gelişiyle yerli Müslümanlarca çok sıcak karşılandığını aktardı. Ramazan sonuna kadar verilecek fitre ve zekat nisab miktarı, zekat için 4 bin 75 leva, fitre için ise kişi başı 4 leva olarak açıklandı.

Kaynakça: Zaman Bulgaria / Beynur SÜLEYMAN

Bulgaristan

Burgaz Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Filibe Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Eski Zağra Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Hasköy Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Kırcaali Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.