Analistler: Kosova'daki Sırp kurumları güvenliği aksatıyorUzmanlara göre, Sırbistan'ın kuzey Kosova'daki yapılarının kaldırılmasının Kosovalı Sırplar'a yönelik güven artırıcı tedbirlerle birlikte yapılması gerekiyor. Kosova Güvenlik Çalışmaları Merkezi analistlerinden Mentor Vrajolli'ye göre, Sırbistan'ın kuzey Kosova'daki yapılarına verdiği desteği kesmesi, ülkedeki güvenlik durumunun iyileşmeye başlamasının ön şartlarından birini oluşturuyor. 

Vrajolli, "Bu adımı, Kosova kurumlarıyla Kosovalı Sırp toplumu temsilcileri arasında bir iç diyalog izlemelidir." diyor.

Priştine Üniversitesi Siyaset Bilimi öğretim üyesi ve siyasi analist Belul Beqaj, Sırbistan ve AB'nin, "bölgesel istikrar ve hukuk düzeninin işlemesine katkıda bulunmaktan çok, organize suç ve Avrupa karşıtı politikaların bir ürünü" olan paralel yapıları ortadan kaldırması gerektiğini söylüyor. 

"Bunların, kendilerini araç olarak kullanan belirli politikalar tarafından desteklenen ve suç oluşturan çıkarları bulunuyor." diyerek, Sırbistan yapılarını dağıtmadığı takdirde bunların Sırbistan'ın kendisi için bir tehlike haline geleceğini sözlerine ekliyor.

Uzmanların Sırp kurumlarına yönelik tepkisi, Kasım ayı sonlarında gerçekleşen ve Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay'ın Sırp paralel yapılarının "yasadışı ... ve sadece Kosova'nın değil, bölgenin de istikrarına yönelik büyük bir tehdit olduğu" konusunda uyarıda bulunduğu BM Güvenlik Konseyi toplantısının ardından geldi.

Ancak Sırbistan, kuzey Kosova'daki yapılarını dağıtmasına ilişkin her türlü talep ve öneriyi açık bir dille reddetti.

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç BM Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada, Sırbistan'ın "Kosova-Metohiya'daki Sırp kurumlarının lağvedilmesi dışında" bütün konuları Priştine ile tartışmaya açık olduğunu söyledi.

TransConflict adlı STK'nın kurucularından Ian Bancroft verdiği demeçte, Sırbistan'ın bu yapıları dönüştürmede önemli bir rolü olduğunu, ancak "kuzeyde var olan her türlü Sırp güvenlik gücünün geri çekilmesiyle birlikte KFOR'un olası bir şekilde küçültülmesinin, Priştine'nin kurumlarına pek inancı olmayan kuzey Kosovalı Sırplar arasındaki güvensizlik hissini daha da artırabileceğini" söylüyor.

Bancroft, "Bu sıfatla, Kosova hükümetinin kuzeydeki temsilcilerle diyaloğun temellerini atmak için önemli ölçüde sabır ve çaba göstermesi gerekecek." diyor.

Kosova Hukuk Enstitüsü'nden Betim Musliu verdiği demeçte, Sırbistan tarafından finanse edilen ve desteklenen paralel yapıların, Kosova devletinin egemenliğine yönelik tehdit oluşturduğunu söylüyor.

"Bu yapılar, devletin egemenliğini ihlal ederek onun yargı sisteminin emniyetine sürekli olarak tehdit oluşturduğu için ortadan kaldırılmalıdır." diyen Musliu şöyle devam ediyor: "Sırbistan'a açık bir müdahale teşkil ediyorlar."

Kaynakça: Southeast European Times için Priştine'den Linda Karadaku'nun haberi

Bulgaristan

Burgaz Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Filibe Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Eski Zağra Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Hasköy Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Kırcaali Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.