Altın Şafak ile ilişkisi tespit edilen 8 emniyet müdürü görevden alındı Neonazi Altın Şafak (Hrisi Avgi) örgütünün üst düzey bazı Yunan polisleri tarafından desteklendiği ortaya çıktı. Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakanı Nikos Dendias, ilk etapta Altın Şafak ile ilişkisi tespit edilen ‘hassas’ pozisyondaki üst düzey 8 emniyet müdürünü görevden aldı. Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos ise Altın Şafak ile ilişkili muvazzaf askerler hakkında soruşturma açılması talimatı verdi.

Yunanistan’da yabancı ve göçmenlere yönelik yaralama ve öldürme vakaları ile yaklaşık 4 yıldır gündemi yoğun şekilde meşgul eden faşist Altın Şafak örgütü, geçen hafta Yunan vatandaşı müzisyen Pavlos Fissas (34) cinayetinden sonra mercek altına alındı. Yunan hükümeti, cinayet örgütüne dönüşen ve bazı polis ve askerlerin desteğini arkasına alan Altın Şafak’a savaş açtı.

Almanya’da Neonazilerin işledikleri cinayetlerde polisin ihmali olduğunun anlaşılmasına benzer bir durum komşu Yunanistan’da yaşanıyor. Şiddeti teşvik eden ve cinayetler işleyen faşist Altın Şafak’ın aralarında üst düzey müdürlerin de bulunduğu polisler tarafından desteklendiği ortaya çıktı. İnternete düşen bazı videolarda ise Altın Şafak örgütü üyelerinin muvazzaf 'özel kuvvetler' askerleri tarafından eğitildiği anlaşıldı.

ÜST DÜZEY 8 POLİS GÖREVDEN ALINDI

Altın Şafak ile ilişkisi olan üst düzey 8 emniyet müdürü, Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakanı Nikos Dendias tarafından görevden alındı. Dendias’ın polisleri görevden almasına, medyada çıkan haberler ile hafta sonu Halkida polisinin Altın Şafak örgütünün bürosunda yaptığı aramalarda, ele geçirilen kadron gibi suç unsuru taşıyan maddelere rağmen örgüt üyelerinin hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakılarak kayırılması sebep oldu. Halkida polis şubesinin faşist Altın Şafak’a karşı takındığı bu umursamaz tavır yüzünden Atina’dan polis gönderilmek zorunda kalınmıştı.

Bazı polislerin cinayetler işleyen ‘derin’ yapılanmaya karşı umursamaz yaklaşımlarını devam ettirmeleri, bardağı taşıran son damla oldu. Kamu Düzeni Bakanı Dendias, Altın Şafak ile ilişkili kilit pozisyondaki 8 polis müdürünü görevden aldı. Yunan polislerinden bazılarının Altın Şafak örgütünü desteklediğine ilişkin yıllardan bu yana dillendirilen ancak yeterince üzerine gidilmeyen konuda dün şok bir gelişme yaşandı. Polisler ile ırkçı Altın Şafak arasındaki ‘karanlık’ ilişkinin ortaya çıkarılmasına dair başlatılan soruşturmanın selametini düşünen Bakan Dendias, Altın Şafak’ı destekledikleri tespit edilen Yunan polis teşkilatında görevli Antiterör Birimi EKAM Müdürü ve Müdür Yardımcısı Yorgos Psomas, Organize Suçlarla Mücadele Müdür Yardımcısı Dimitris Smirlis, Güvenlik Bölümü Müdürü Antonis Dukakis ve Motosikletli Polisler (DELTA) Grubu Müdürü Zahos Kavvadias gibi kritik görevlerde bulunan üst düzey 8 polisi görevden aldı. Kathimerini gazetesine bilgi veren bir yetkili, görevden alınan bazı polis müdürlerinin şubelerinde Altın Şafak’la ilişkili olayların görmezden gelinmesinde ve kollanmalarında sorumlulukları olduğunu ima etti. Görevden almaların polis teşkilatında rahatsızlığa sebep olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan Atina’nın Nikea semti polis müdürü ile Keratsini’deki çevik kuvvet müdürü de görevden alındı. Bu iki kişinin sorumlukları altındaki bölgelerde ırkçı Altın Şafak üyeleri ile imtiyazlı ilişkiler kurdukları belirlendi. Keratsini çevik kuvvet müdürü, sorumluluğu altındaki polislerin 18 Eylül’de müzisyen Pavlos Fissas’ın cinayete kurban gitmeden önce Altın Şafak üyelerini görmezden geldikleri medyaya yansımıştı.

Yıllardır göçmen ve yabancıların kâbusu haline gelmesine rağmen göz ardı edilen Yunanistan’daki faşist Altın Şafak dosyası, örgütün Nikea Hücresi’ne üye bir kişinin geçen hafta Atina’nın Keratsini semtinde Yunan müzisyen Pavlos Fissas’ı (34) sokak ortasında bıçakla öldürmesinin ardından mercek altına alınmıştı.

Bakan Dendias’ın Altın Şafak’a karşı bu sert tavrı, iktidarın büyük ortağı muhafazakar Yeni Demokrasi’deki ‘ırkçı parti’ sempatizanı milletvekili ve üst düzey yöneticilerin tepkisini çekti.

MUVAZZAF ASKERLERDEN IRKÇILARA EĞİTİM

Bu arada Savunma Bakanı Dimitris Avramopoulos, medyada Altın Şafak üyelerine muvazzaf askerler tarafından eğitim verildiği ve örgütle ilişkili oldukları yönündeki haberler üzerine Kara, Hava ve Savunma Komutanlıkları’na soruşturma emri verdi. Bazı emekli polis ve askerlerin de Altın Şafak’a destek verdikleri basına yansımıştı.

YARGITAY SAVCILARI FAŞİST ÖRGÜT MESAİSİNDE

Bu arada Yunanistan Yargıtay’ı, Altın Şafak örgütünün göçmenlere ve yabancılara yönelik geçmişte uyguladıkları şiddet, yaralama ve öldürme vakalarını mercek altına aldı. Üst düzey savcılar, örgütün işlediği suçlara ilişkin kapsamlı bir araştırma yürütüyor. Geçmişte Altın Şafak ile bağlantılı 32 fazla suç dosyası, uzun süre raflarda bekletildikten sonra Yunan müzisyenin öldürülmesi üzerine oluşan Altın Şafak karşıtı tepkiler üzerine Yargıtay’a detaylı inceleme için gönderildi. Bu bağlamda savcılar, bazı gazeteciler ile ünlü televizyon yorumcularının tanıklığına başvurdu. Yargıtay, Altın Şafak dosyasını kısa sürede tamamlayacağını duyurdu.

Dün bir önemli gelişme daha yaşandı. Faşist Altın Şafak üyesine ilk defa ceza verildi. Örgüt lideri Nikos Mihaloliakos’un 26 yaşındaki şoförü, aracında yasadışı silah, cop ve havai fişek bulundurduğu gerekçesi ile 2,5 yıl hapis ve 2500 Euro ödemeye mahkum edildi. Cezası ertelendi.

HAZİNE YARDIMI KESİLEBİLİR

Son genel seçimlerde yüzde 7 oy oranı ile 18 milletvekili çıkaran Altın Şafak’a hazine yardımının kesilmesi de gündemde. Yunan hükümeti, ilgili yasal düzenlemeyi meclise getirmeye hazırlanıyor. Altın Şafak geçtiğimiz aylarda 1 milyon Euro’dan fazla hazine yardımı almıştı.

POLİSİN YÜZDE 24’Ü OYUNU ALTIN ŞAFAK’A VERMİŞ

Bazı polislerin Altın Şafak örgütüne destek verdiklerini son genel seçimleri masaya yatırarak ortaya koyan To Vima gazetesi, 2012 seçimlerinde Yunanistan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yakın 806 ila 816 arası sandıklarda (daha çok polislerin oylarını kullandığı sandıklar) ırkçı Altın Şafak’ın yüzde 17,2 ve yüzde 23,04’lük oy oranlarına ulaştığına dikkat çekti. Örgüt, o seçimlerde ülke genelinde yüzde 6,9 oy toplamıştı.

Polis teşkilatı, polislerin tamamının Altın Şafak ile ilişkili olduklarına ilişkin medyada imalı haberlerden rahatsızlık duyulduğunu bildirdi.

SAVAŞA HAZIR 3 BİN MİLİS

Bu arada eski Altın Şafak üyesi bir kişinin Ethnos gazetesine verdiği röportajda örgütün karanlık yüzünü deşifre etti. Eski Altın Şafak üyesi, örgütün demokrasiyi rafa kaldırma stratejisi güttüğünü, örgütün hücre yapılanması şeklinde şiddet ve cinayetler işlemek için planlar yaptığını söyledi. ‘Terör örgütü’ imasında bulunan tanık, Altın Şafak’a yönelik yapılacak operasyonların ilgili polis şubelerindeki ‘yandaş’ polisler tarafından örgüte bildirildiğini de itiraf etti. Böylece Altın Şafak üyeleri, aramalar öncesi suç unsuru taşıyan silah ve benzeri maddeleri kaçırıyordu.

Altın Şafak’ın kapatılması ya da yasaklanmasına ilişkin girişimlerin ise ‘derin’ kesimlerin devreye girmesi sonucu hayata geçirilmesi beklenmiyor. Örgütün 3 binden fazla askeri eğitim almış üyesinin her an savaşa hazır şekilde bekletildikleri de medyaya yansımıştı.

Kaynakça: Cihan

Yunanistan

İskeçe Fotoğraf Galerileri

Yunanistan

Rodop Fotoğraf Galerileri

Yunanistan

Evros Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.