Batı Trakya'daki Din öğretmenleri için değişiklikler geliyorBatı Trakya’daki din öğretmenleri için Yunanistan Dinişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılması planlanan değişiklik önümüzdeki hafta Parlamento’da oylamaya sunulması bekleniyor. Yeniden oylamaya sunulacak olan ve bugüne kadar uygulanmayan 3536/2007 sayılı yasanın paragraflarında değişikliklerin yapılacağı belirtiliyor. Oylanacak olan yasa bir İlkokul mezununun öğretmen olmasına olanak sağlıyor.

Değişiklik yapılacak olan yasada yine önceki yasadaki gibi İslam Dini’ne mensup 240 dinöğretmenlerinin işe alınmasıyla bölgedeki camilerde Kur’an-ı Kerimi öğretecekleri ifade ediliyor. Ayrıca bu 240 dinöğretmenleri İlkokul ve Ortaokullardaki Müslüman öğrencilere din derslerini öğretecekleri ifade ediliyor.

240 dinğretmeni atamaları konusunda 80 dinöğretmeni İskeçe Müftülüğüne, 120 dinöğretmeni Gümülcine Müftülüğü’ne ve 40 dinöğretmeni de Dimetoka Müftülüğüne verilecek. Dinöretmenlerinin atanmaları konusunda seçilecek olan dingörevlilerinin Yunanistan’daki İlahiyat Fakültelerinden veya Yunanistan’ın tanıdığı dış ülkelerdeki İlahiyat Fakültelerinden mezun olmaları gerekmektedir. Yerlerin tamamen doldurulması için gerekli dilekçelerin yetersiz olması durumunda, bu yerlere dilekçe yapacak olanların başka yüksek okullardan mezun olanların Şahin Medresesi veya Gümülcine Medresesi’nden mezun olmaları kriteri ve mecburiyeti aranmaktadır. Bu da demek oluyor ki bu yerlerin tamamen Selanik ΕΠΑΘ mezunu olan öğretmenlerle doldurulması demektir.

Buna paralel olarak ilk 5 yıl dinöğretmeni boşluğunun doldurulması için İlkokul, Ortaokul, Lise veya Şahin Medresesi, Gümülcine Medresesi’nden mezun olmaları ve 10 yıllık bir tecrübeye sahip olmaları gerekmektedir.

Nasıl seçilecekler ve nerede görev yapacaklar?

Dinöğretmenleri sınırlı süreli özel istihdam anlaşmasıyla işe alınacaklar. Bölgelerdeki resmi müftülüklere bağlı olacaklar ve sözkonusu müftülükler tarafından denetleneceklerdir. İşe alınacak olan dinöğretmenleri gerek görüldüğünde müftülüklerin merkezinde de değişik işlerde görevlendirilebilecekler. Dinöğretmeni seçimi 5 kişilik bir heyet tarafından yapılacak ve bu heyetin içinde Yunanistan Dinişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevli de bulunacak. Bu heyete Müftü başkanlık edecek.

Kaynakça: Birlik Gazetesi

Yunanistan

İskeçe Fotoğraf Galerileri

Yunanistan

Rodop Fotoğraf Galerileri

Yunanistan

Evros Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.