Edirne'ye Hızlı Tren MüjdesiTürkiye'de yaygınlaşmaya başlayan hızlı tren hattına Edirne de ekleniyor. AK Parti'nin 81. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı için Ankara'ya giden İl Başkanı Müjdat Kahve, dönüşünde bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Projenin sık sık kendilerine sorulduğunu ve her Ankara'ya gidişlerinde bunu değerlendirdiklerini anlatan Kahve, hızlı trenin hattının 2016 yılında faaliyete geçeceğini tahmin ettiklerini kaydetti. Kahve, "Hızlı trenin büyük ihtimalle 2016 yılında hizmete gireceğini tahmin ediyoruz. Marmaray, 2013 yılının Eylül ayında açılıyor. Orası ile bağlantılı bir tren yolu Edirne'nin hem cazibesini hem ekonomik kazanımlarını kat kat artıracak. Bu konunun ısrarla takipçisi olmaya devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.

Halkalı - Bulgaristan Hızlı Tren Hattı

Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğü’nün üzerinde çalıştığı “Hızlı tren” projesi olarak bilinen Halkalı – Bulgaristan Hududu Demiryolu hattının yapımına başlandı. Hızlı tren, Tekirdağ Çerkezköy, Misinli’den sonra Kırklareli hudutlarına girecek, Büyükkarıştıran, Küçükkarıştıran, Lüleburgaz, Alpullu, Babaeski ve Ağabey köyünden sonra Edirne hudutlarına geçecek.

Hızlı Tren Projesi mevcut hattın kuzeyinden geçiyor. Yolu daha da kısaltıyor. Büyükkarıştıran'dan geçen hattan birçatal açılmış Büyükkarıştıran-Muratlı-Tekirdağ arasında bağlantı düşünülmüş.

Edirne-İstanbul arasındaki yolculuğu bir saat gibi kısa bir zamana indirecek “Hızlı tren”le ilgili başlatılmış olan çalışmaların Muratlı-Tekirdağ arası inşaatı devam etmektedir.

Hızlı tren’in geçeceği yerler Ulaştırma Bakanlığı, ‘Hızlı tren’le ilgili yayımladığı tanıtım broşüründe İstanbul’dan başlayarak geçiş güzergahı şöyle tanımlandı:

Proje kapsamında 115 adet menfez, 167 adet alt ve üst geçit, 22 adet köprü, 14 aç-kapa tünel, 1 delme tünel ve 6 adet viyadük tesis edilecek.

230 km uzunluğunda planlanan demiryolu hattının; yaklaşık 76 km’lik kısmı İstanbul, yaklaşık 38 km’lik kısmı Tekirdağ, yaklaşık 60 km’lik kısmı Kırklareli ve yaklaşık 56 km’lik kısmı Edirne İli sınırları içersinde kalacak.

İstanbul İstasyon Mahallesi’nden kalkacak hızlı tren, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Hadımköy, Çatalca; Tekirdağ Çerkezköy, Misinli’den sonra Kırklareli hudutlarına girecek, Büyükkarıştıran, Küçükkarıştıran, Lüleburgaz, Alpullu, Babaeski ve Ağabey köyünden sonra Edirne hudutlarına geçecek.

Hızlı tren hattı Edirne’de Naipyusuf, Kabaağaç, Kuzucu köyleri yakınından geçecek Havsa İlçesi, Abalar, Tayakadın köyleri yakınlarından geçip Edirne Merkezi’ne ulaşacak. Burada da Kirişhane, Bostanpazarı semtlerinden sonra Kaleiçi-Talatpaşa, Dilaverbey, Kum mahallelerinden geçtikten sonra Eskikadın, Yenikadın köylerinin yakınından Kapıkule’ye varacak.

İstimlaklar son aşamasında Hızlı tren için kamulaştırılmaları tamamlanmak üzere olan hatlarla ilgili de bilgiler verildi. Bir aksilik olmadığı takdirde önümüzdeki Eylül ayında çalışmaların başlayacağı tren yolu hattı için malzemelerin bir kısmının hat boyunca atıldığı, hat güzergahında, hattın sağından ve solundan yaklaşık 20 şer metre olmak üzere ortalama 40 metre, istasyonlarda ise; belirlenecek olan istasyon büyüklüğüne göre olacağı kaydedildi.

Hattın iki özelliği Halkalı-Bulgaristan Hududu Demiryolu Projesi’nin iki temel özelliğinden birinin; bu hattın yakın ve uzak gelecekteki Avrupa-Asya (İpek Yolu) demiryolu yolcu ve yük taşımacılığının ana alternatifi olması, diğeri ise Edirne (Hudut) – İstanbul – Ankara – Sivas – Çetinkaya – Kars (Hudut) ana demiryolu ekseninin bir parçası alması gösterildi.

Hızlı tren hattının önemli özellikleri de güvenlik, çevre kirliliği, görüntü, hava kirliliği, arazi kullanımı, enerji tüketimi şeklinde sıralandı.

Kaynakça: edirnem.net

Edirne

Edirne il merkezi Fotoğraf Galerileri

Edirne

Keşan Fotoğraf Galerileri

Edirne

Uzunköprü Fotoğraf Galerileri

Edirne

İpsala Fotoğraf Galerileri

Edirne

Meriç Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.