Kaçak göçmenlerin toplu firar girişimine biber gazlı müdahaleTürkiye'ye yasa dışı yollardan girerek Avrupa ülkelerine gitmek isterken yakalanan bir grup Afganistan uyruklu kaçak, tutulduğu Edirne Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Tunca Barınma Merkezi'nden kaçmak için taşkınlık çıkardı. Polisin havaya ateş açıp biber gazı ile müdahale ettiği olaylarda 4 polis yaralanırken, gazdan etkilenen hamile 1 kadının da aralarında bulunduğu fenalaşan 6 kaçak hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

AVRUPA'YA GİTMEYE ÇALIŞIYORLAR

Savaşların ve ekonomik istikrarsızlığın yaşandığı Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinden gelen kaçaklar, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gitmeye çalışıyor. Türkiye'ye ulaşmayı başarın kaçakların bir kısmı Ege Denizi üzerinden tehlikeli yolculuğa çıkarken, karadan yollarına devam etmek isteyenler ise İstanbul üzerinden Trakya Bölgesi'ne geçiyor.

TRAKYA'DAN GEÇMEYE ÇALIŞIYORLAR

Trakya Bölgesi'ne gelen kaçakların önemli bölümü, Türkiye'nin Yunanistan ve Bulgaristan'a komşu ili olan Edirne'yi tercih ediyor. Edirne'ye gelen kaçakların çoğunluğu güvenlik güçlerinin yaptığı kontrollerde yakalanıyor. Yakalanan kaçaklar ise sınır dışı edilmek üzere Edirne Valiliği Göç İdaresi Müdürlüğü'ne bağlı Geri Gönderme Merkezi'ne gönderiliyor. Burada misafir edilen kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesi için vatandaşı olduğu ülkelerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleriyle bağlantıya geçiliyor.

GİTMEK İSTEMEYENLER KALIYOR

Diplomatik temsilciliklerin devreye girmesiyle birlikte ülkelerine geri dönmek isteyenler sınır dışı ediliyor. Ancak yapılan tüm girişimlere rağmen ülkesine gitmek istemeyen kaçaklar, Geri Gönderme Merkezi'nde zorunlu olarak misafir ediliyor.

TOPLU FİRAR GİRİŞİMİ

460 civarında kaçak göçmenin zorunlu olarak misafir edildiği barınma evinde sabah saatlerinde toplu firar girişimi yaşandı. Afganistan uyruklu kaçakların kahvaltı sırasında organize ettiği firar planı kapsamında yüzlerce kaçak, merkezin kapılarına dayandı. Geri Gönderme Merkezi'nde 40 bin TL'den fazla hasara neden olan kaçaklardan bazıları dışarı çıkmayı başardı. Merkezi korumakla görevli polislerin haber vermesi üzerine kısa süre içerisinde takviye ekipler bölgeye sevk edildi.

BİBER GAZLI MÜDAHALE

Ekiplerin yaptığı biber gazlı müdahale sonucunda toplu firar girişimi gerçekleşmeden kaçaklar kontrol altına alındı. Dışarı çıkmayı başaran kaçaklardan bazıları demir korkulukları aşmaya çalışırken yaralandı. Kampüsün dışına çıkan 4 kaçak ise polisin yaptığı operasyonla fazla uzaklaşamadan yakalandı. Gazdan etkilenen bazı kaçaklar ise olay yerine sevk edilen ambulanslara alınarak hastanelere götürüldü.

ARBEDEYLE BAŞLAMIŞ

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Geri Gönderme Merkezi'nde gelerek olayla ilgili Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan'dan bilgi aldı. Vali Şahin yaptığı açıklamada, bugün 10.30 sıralarında kadınlar arasında çıkan ve daha sonra erkeklere sıçrayan bir arbedenin yaşandığını belirtti. Göreve başladığından bu yana küçük çaplı 10 civarında bu tür hadisenin yaşandığına dikkat çeken Şahin, "En ağırı bugün vuku buldu. 460 kadar misafirimiz, düzensiz göçmenimiz var. İdealleri, Edirne'ye ulaşıp buradan kendilerini Avrupa'ya intikal ettirmek. Tabi o da engellenince, kaybedecek bir şeyleri olmuyor, bu sefer ellerinden geleni yapıyorlar. Ben de onlara, 'İşte su burada, yemeğiniz burada, yatağınız burada, size seslenen yok, eden yok, düzenli bir şekilde burada bulunun, biz büyükelçiliklerinizle görüşürüz ve yanıt geldiğinde sizi memleketlerinize göndereceğiz' her zaman ifade ediyorum." dedi.

"BAŞKONSOLOSLARI BİLE İKNA EDEMEDİ"

Düzensiz göçmenlerin memleketlerine gitmek istemediğini vurgulayan Şahin şunları söyledi: "Bunun sebebi de ülkelerinde savaş olmasıdır. Özellikle Afganların, 300 kadar Afgan'ın bu sabah başlattığı bu serüven tabi diğerlerini de etkiliyor. Kadın 2 yaşındaki çocuğuyla gelmiş, ne yapacaksın? Bunların başkonsolosları buraya davet edildi. Bunlarla konuşuldu, konuştular, ettiler. Sadece 30-31 kişi kadar gönüllü, 'Biz memleketimize dönmek istiyoruz' dediler. Başkonsolosları bile diğerlerini memleketlerine dönmeleri konusunda ikna edemedi. Şu an buradaki durum sakinleşmiş durumda."

"BUNUN SONU GELMİYOR"

Şu anda durumun sakinleştiğini anlatan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sadece 35-40 bin liralık bir zarar meydana gelmiştir. Edirne son ümitti, son ümitte suya düşünce tabi ki bunlar artık zora başvurmaya başlıyorlar. Sivil itaatsizliğe geçiyorlar. Tabi bu sivil itaatsizlik de emniyeti ve bizleri yoruyor. Şu an 460 kişi burada. 100 kişi de askeriyenin elinde var. Bunun sonu gelmiyor." şeklinde konuştu.

Kaynakça: CİHAN

Edirne

Edirne il merkezi Fotoğraf Galerileri

Edirne

Keşan Fotoğraf Galerileri

Edirne

Uzunköprü Fotoğraf Galerileri

Edirne

İpsala Fotoğraf Galerileri

Edirne

Meriç Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.