Tatil gezisi olarak algılandıTrakya Kalkınma Ajansı tarafından 27 kişinin katılımıyla gerçekleşen bir Kanada Gezisi düzenledi. Sadece uçak ve konaklama giderlerinin kişi başı 8 bin TL civarında olduğu öğrenilen, Kanada gezisinin toplam maliyetin 250 bin TL’yi aşacağı kaydedildi.

Tekirdağ’ın Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın henüz kurulum aşaması dahi tamamlanmamış olan belediyeyi ve kendisinden hizmet bekleyen Tekirdağ halkını bırakıp, göreve geleli 3 ay bile olmamışken, sekiz günlüğüne şehri terk etmesinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) tarafından organize edilen Kanada Gezisi kapsamında üniversitelerin, belediyelerin, ticaret odaları ve kalkınma birliklerinin ziyaret edilerek çalışmaları hakkında bilgi alınacağı öğrenildi. Geziye TRAKYAKA Yönetim Kurulu üyeleri, Trakya’daki üç üniversiteden ikisinin rektörleri, Tekirdağ Büyükşehir, Edirne ve Kırklareli Belediye Başkanları, Tekirdağ ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi, Kaptan Demir Çelik, Can Enerji gibi firmaların temsilcilerinin katıldığı öğrenildi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin tarafından yapılan açıklamada, geziye katılacak olan kişiler şu şekilse sıralandı: “Ziyarete Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı, Edirne Belediye Başkanı, Kırklareli Belediye Başkanı, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı, Kırklareli İl Genel Meclis Başkanı, TRAKYAKA Kalkınma Kurulu Başkanı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ve 6 personel, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü, Trakya Üniversitesi Rektörü, Can Enerji, Kaptan Demir Çelik firmasından 2 kişi, Atılım Madencilik, Tekirdağ Özel Yaşam Hastanesi temsilcileri ve 5 katılımcının eşi katıldı.”

Trakya’nın çiçeği burnunda 3 il belediye başkanının da geziye dâhil edilmesi siyasiler ve halk tarafından eleştiri konusu olurken. Edirne ve Kırklareli Belediyeleri için durum kısmen kabul edilebilir olsa da statüsü değişerek büyükşehir olan Tekirdağ’ın Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın henüz kurulum aşaması dahi tamamlanmamış olan belediyeyi ve kendisinden hizmet bekleyen Tekirdağ halkını bırakıp, göreve geleli 3 ay bile olmamışken, sekiz günlüğüne şehri terk etmesinin kabul edilemez olduğu belirtildi. Konu ile ilgili geçen dönem görevde bulunan belediye başkanının da sık sık yurtdışı gezisi yaptığı için eleştirildiği ancak Albayrak’ın selefini aratmayacağı yorumları yapılıyor.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin statü değişikliği sebebiyle İl Özel İdaresi ve kapanan belde belediyelerinde çalışan personelin Büyükşehir Belediyesi’ne devri ile 1200’ün üzerinde görevlerinin belirlenmesini bekleyen ve mevcut görev yerlerinde sıkışmış vaziyette çalışmak zorunda kalan personelin sorunlarını çözmek yerine, daire başkanlıkları henüz belli olmuşken böyle maliyetli bir geziye çıkan Başkan Kadir Albayrak’a tepkiler artıyor. Bu duruma vatandaşların da tepki gösterdiği ve “Başkan bunca işi varken neden gitti?” şeklinde sorular yönelttiği gözleniyor.

Toplam 250 bin TL maliyeti olan bu gezi için ayrılan bütçenin esnafa destek ya da bir iş adamına kredi şeklinde kullandırılmasının daha iyi olacağı yorumları yapılırken, her kesimden insan bu “kıyak gezi”ye tepki gösteriyor. 250 bin TL’lik bu maliyetin nasıl geri kazanılacağı ve bu gezinin Trakya’ya ne gibi getirileri olacağı soruları cevap bekliyor.

Bazı iş adamlarının kendi imkânlarıyla katıldığı bir hafta sürecek Kanada Gezisi’ne TSO başkanları ve Ajans yönetim kurulu üyelerinden bir kısmının katılımının mazur görülebileceği ifade edilirken, böylesine kalabalık bir heyetle gerçekleştirilecek olan gezinin maliyetinin Trakya Kalkınma Ajansı’nın projelere aktarılması gereken bütçesine olan yükünün nasıl hafifletileceği merak konusu oldu. Bu gezinin söz konusu bütçenin Ajans yönetimi tarafından çar çur edilmesi anlamına gelip gelmediği ise en çok tartışılan konuların arasında yer alıyor.

Çok sayıda ziyaretin gerçekleştirileceği gezinin amacı, şu ifadelerle açıklandı: “Üniversiteler, yenilenebilir enerji, tarım ve çevre ile ilgili kurum/kuruluş, araştırma merkezi, kalkınma kuruluşu ziyaretleri ile Ajansın sorumlu olduğu Trakya Bölgesi’nde örnek uygulamaların geliştirilmesi ve yerleştirilmesi, bölgemizde hali hazırda devam eden kalkınma, ar-ge çalışmalarının hızlandırılması, örnek uygulamaların bölgemize adapte edilmesi ve Ajans yönetim kurulu, rektörler ve işadamlarının bilgilendirilmesi hedefleniyor.” Gezide birçok üniversite, TSO ve belediye ziyaretlerinin de gerçekleştirileceği, iş adamları arasında da toplantılar yapılacağı bildirildi.

Kafile, Trakya Kalkınma Ajansı’nın organize ettiği Kanada Gezisi için 23 Haziran Pazartesi günü yola çıktı. Heyetin 30 Haziran Pazartesi günü dönüş yapması bekleniyor.

Açıklanan programa rağmen, halk arasında söz konusu gezi, “ticaret değil tatil gezisi” olarak algılandı. Yüksek maliyeti nedeniyle eleştirilen Kanada Gezisi’nin Trakya’ya ne gibi katkılar sağlayacağı konusu, uzun süre gündemi meşgul edecek gibi görünüyor.

Kaynakça: Trakya Gazetesi

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.