Kanola Üreticisi Üzgün
Kanola Üreticisi Üzgün
Trakya'da etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle bu yıl kanola veriminde geçen yıla göre yaklaşık yüzde 80'lik bir düşüş bekleniyor. S.S. Önder Çiftçi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Önder Çiftçi Projesi kapsamında 1997'den bu yana Türkiye'de kanola üretimini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirtti.

Türkiye'deki kanola üretiminin yüzde 90'ını Trakya'nın karşıladığını ifade eden Güngör, bölgede yaklaşık 400 bin dekar alanda ekim yapıldığını aktardı.

Bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle kanola tarlalarında zarara yol açtığını belirten Güngör, "Bu yıl ne yazık ki doğanın getirdiği olumsuzluklar nedeniyle Ekim ayı sonuna kadar kuraklığın olması ve Ekim ayı sonunda gelen yağışlarla birlikte kanolalar filizlendiği gibi arkasından gelen erken donlarla maalesef çiftçimizin ektiği 300 bin dekarın 40-50 bin dekarı var olabilecek." dedi.

Türkiye'deki kanola üretiminin yaklaşık yüzde 70'inin yapıldığı Tekirdağ'da özellikle büyük zarar yaşandığını aktaran Güngör, şöyle devam etti:

"Trakya'da etkili olan don zararından dolayı kanola ekili olan toplam 400 bin dekarlık alanın maalesef bu yıl 40-50 bin dekarlık kısmından verim alınabilecek. Yüzde 80-85'lik bir dilimi şu anda hasardan dolayı yok olmuş durumda. Bu açıdan kaybımız büyük bu yıl yağlı tohumlarda. Bu durum ayçiçeği ekilerek telafi edilecek ama birim alandan daha fazla verim alan çiftçimiz yapmış olduğu masrafı da koyarsak ayçiçeğinden bu yıl para kazanması zor gibi gözüküyor."

"Kanola çiftçisi zarar etmiş durumda"

Tekirdağ Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı Mehmet Aykut da derneğe üye 380 çiftçinin bulunduğunu ve bunlarında yüzde 70'inin kanola üreticisi olduğunu söyledi.

Bu yıl yaşanan olumsuzluklar nedeniyle kanola çiftçisinin zarar ettiğini belirten Aykut, "Yaptığımız hesaplama sonucunda, bu zarar çiftçiler için çok büyük zarar. Kanola'dan normalde bir dekarda 300-350 kilogram verim alıyordu. Bundan ortalama kazancımız 350 liraydı. Fakat zarar gören kanola tarlasının bozulması masraf, yerine ayçiçeği ekilecek bunun da ayrı masrafı var. Yani toplamda kanola çiftçisi zarar etmiş durumda." diye konuştu.

Tekirdağ'da çiftçilik yapan Feyzal Yarapsanlı ise 750 dekarlık tarım arazisine kanola ektiğini ancak don nedeniyle ürünün zarar gördüğünü söyledi.

Kanola ekili tarlasının büyük bir kısmını bozarak ayçiçeği ektiğini anlatan Yarapsanlı, "Kanola ektiğim 750 dekarlık tarlanın 600 dekarını kanolalar zarar gördüğü için bozarak ayçiçeği ektim. Fakat benim tarlaya her gelişim masraf. Zaten ben kanolayı ektiğim zaman bir masraf yapmıştım o boşa gitti. Şimdi yeniden ayçiçeği için masraf yaptım. Yaklaşık 40 bin lira zararım var." ifadelerini kullandı.

Kaynakça: AA

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.