.Dünyanın 1 numarası 1915 Çanakkale Köprüsü olacak Türkiye’den Yapı Merkezi ve Limak Grubu, Güney Kore’den Daelim ve SK şirketlerinin birlikte yapımını üstlendiği “1915 Çanakkale Köprüsü”nün temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların da katıldığı törenle atıldı. Dünyanın en uzun köprüsü olarak tasarlanan köprü uzunluğu toplam 3.860 metre, viyadüklerle 5 kilometre olacak.

Otoyol projesi kapsamında “1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü”nün yanı sıra toplam 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit köprüsü yapılacak.

Mega köprü geliş ve gidiş 3’er olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak.

10.3 milyar liralık yatırımla hayata geçirilecek köprü 2023’te açılacak.

Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara bölgesinin beşinci asma köprüsü olarak tasarlanan proje, Anadolu yakasında Lapseki Şekerkaya; Avrupa tarafında Gelibolu Sütlüce mevkisi arasına yapılacak.

Kore Daelim, Limak, Kore SK ve Yapı Merkezi ortaklığı ile hayata geçirilecek proje 5.5 yıllık yapım süresi dahil toplam 16 yıl 2 ay 12 gün süreyle konsorsiyum tarafından işletilecek.

Proje kapsamında Ege bölgesini doğrudan Kapıkule sınır kapısına bağlayacak olan otoban planı da yer alacak. Böylece Ege bölgesinden Avrupa’ya taşımacılık yapan araçların İstanbul Boğazı ve İstanbul trafiğine yapmış olduğu yük hafifletilmiş olacak.

Çanakkale’de Avrupa ile Asya arasında yarım saat süren feribot geçiş süresi, köprüyle 3-4 dakikaya inecek.

Güvenli, sağlam ve estetik köprü

Yüklenici firmalar adına temel atma töreninde konuşan Yapı Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, bundan daha büyük bir mutluluk ve heyecan düşünemediklerini söyledi. Arıoğlu, 9 kilometresi Asya, 88 kilometresi Avrupa kıtasında ve 4 kilometresi Çanakkale Boğazı’nı geçen Çanakkale-Malkara Otoyolu’nun Kore-Türk ortak girişimi tarafından 5.5 yılda inşa edileceğini ve 12 yıl 2 ay işletileceğini kaydetti.

Rekorları kıracak

Projenin en zor ve önemli bölümünün köprü olduğunu belirten Arıoğlu, şunları söyledi: “İdaremiz tarafından köprünün orta açıklığının 2023 metre olması istenmekte ve köprü seçilen bu açıklığı ile dünyanın en büyük açıklıklı köprüsü olacak.” Arıoğlu, “Projenin zamanında bitirilmesi, Cumhuriyet tarihine yaraşan güvenli, sağlam, estetik bir eserin inşa edilmesi ve eserin her türlü olumsuzluklardan korunması için yüce Allah’a dua ediyoruz” dedi.

‘G. Kore ’işbirliği için hazır

Güney Kore Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang, “Köprü 2023’te tamamlanacak. Bunu anlamlı şekle getirmek için kulenin yüksekliğini 118 metre, mesafeyi de 2023 metre planladık. Proje Türkiye’ye çok büyük bir ekonomik kazanç olacak” dedi. Türkiye ile ilişkilere değinen Bakan Kang, “Bundan sonra da ekonomi alanında, her alanda iş birliği yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Kaynakça: Milliyet

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.