Vevi Muharebesi

Vevi Muharebesi
Vevi Muharebesi
Tarih 3–6 Kasım [E.U. 21–24 Ekim] 1912
Bölge Soroviç yakınları (şimdiki adı Amyntaio, Yunanistan )
Sonuç Osmanlı Zaferi
Taraflar
Yunanistan Krallığı Yunanistan Krallığı Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar
Yunanistan Krallığı Albay Dimitrios Matthaiopoulos  
Kayıplar
168 ölü
196 yaralı
10 esir
 
Vevi Muharebesi veya Soroviç Muharebesi eski takvime göre 21–24 Ekim 1912 (O.S.), tarihinde Birinci Balkan Savaşı esnasında yapılmış bir muharebedir. Bu muharebe 1. Balkan Savaşındaki az sayıdaki Osmanlı zaferlerinden biridir.

Sarantaporon Muharebesi, Yunanlılar lehine sonuçlanınca, Yunan ordusunun büyük kısmı kuzeyde Ege Denizi boyunca Selanik üzerine yürüdü. Buna karşın Yunan 5. Piyade Tümeni Manastır (şimdiki adı Bitola)'ya doğru ilerlemeye başladı. Ancak bu ilerleme esnasında tümen, Banitsa (şimdiki adı Vevi) yakınlarında Vardar Ordusu'nun bir parçası olan ve Sırplarla yapılan Pirlepe Muharebesi'nin kaybedilmesi akabinde geri çekilen 6. Kolordunun (16. 17. ve 18. Nizamiye tümenleri) saldırısına uğradı. Yunanlılar bu bölgede hiçbir Osmanlı birliğinin kalmadığını düşünmekteydi. Bu sebeple burada karşı saldırıya geçen bir Osmanlı Kolordusunun olduğunu görünce büyük bir sürprize uğramışlardır. Ana yunan ordusundan uzakta ve sayıca karşı saldırıya geçen Osmanlılardan az, bu tümen Manastır'a yürüme ve ele geçirme işini Sırplara bırakarak Soroviç'e kadar çekildi. Geride ise 168 ölü 196 yaralı ve 10 esir bıraktı.

Osmanlı kolordusu Yunan tümenini takip etmeyi sürdürdü ve Soroviç de 4 Kasımda 1912'de bir daha saldırdı; ertesi gün bütün tümen en güneydeki Kozani şehrine kadar geri çekilmek zorunda kaldı.

Bu savaş Birinci Balkan Savaşı'nda Yunanistan Krallığı ile 3 tane Slav müttefiki arasındaki koordinasyon eksikliğinin açık bir delilidir.

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.