İçişleri Bakanlığı, her vatandaş hakkında dosya hazırlayabilecekİçişleri Bakanlığı (MVR), suç dosyası bulunmayan ve mahkum edilmemiş vatandaşlar hakkında bile büyük miktarda bilgi toplama yetkisine sahip olacak. Bu durum Bakanlık tarafından kamuoyu tartışmasına açılan talimatnameden anlaşıldı. İlk bakışta talimatname hapis yatan mahkumlar, sabıkalılar, holiganlar, evde tacizciler ve başka belirli grup kişilere yöneliktir. Fakat polislerin yetkileri hakkında oldukça geniş izahat verildiği için onlar her bir vatandaşa yönelik olabilir.

Talimatnamede “genel ve bireysel önleme ile gerçekleştirilen suçların ve diğer hakların ihlal edilmesinin önlenmesi ve bastırılmasına yönelik faaliyetin” söz konusu olduğu belirtiliyor. Bireysel önleme olarak bir MVR görevlisi ve vatandaş arasında sohbet yapılması ve sohbet sırasında “ilgi utandıran kişi” hakkında bilgi içeren anket doldurulması öngörülüyor.

Vatandaşın üç adı, Bulgaristan vatandaşlık numarası (EGN), daimi ikamet adresi ve mevcut adresi ve eski mahkumiyetlerine ilişkin standart verilerden başka polisler, vatandaşın boyu, vücudu, göz ve saç rengi, yüz, konuşma, yürüyüş özellikleri, vücut izleri, dövmeleri, telefonuna (sadece telefon numarası değil, telefonun markası, modeli ve kapalı olduğu halde bile takip edilmesine imkan veren cihazın IMEI numarası) ilişkin veri toplayacaklar. Ayrıca vatandaşın işyeri ve sahip olduğu otomobiller (plaka numarası, marka, model ve renk) de tasvir edilecek. Anketin “Bağlantılar” bölümü son derece ilginç. Burada kişinin çevresi hakkında bilgi yer alacak- kişinin adları, takma adları, adresleri, telefonları ve dostluk, suç teşkil eden bağlantı, akrabalık ve daha başka olabilen bağlantının özelliği belirtilecek. MVR, kişinin ziyaret ettiği kalabalık yerleri, tercih ettiği mekanları, adresleri ve başka yerleri de bilmek isteyecek. Gerçekte bu talimatname MVR’ye sadece bir vatandaş hakkında değil, onun çevresinde bulunan her bir kişi hakkında da bilgi toplaması için geniş yetkiler veriyor.

Kaynakça: Kırcaali Haber

Bulgaristan

Burgaz Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Filibe Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Eski Zağra Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Hasköy Fotoğraf Galerileri

Bulgaristan

Kırcaali Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.