Geçkinli'ye güneş tarlası kurulacakTürkiye'nin en büyük güneş tarlası Edirne'de kurulacak. Trakya Kalkınma Ajansı'na bir proje hazırlayarak başvurduklarını belirten Elektrik ve Elektronik Mühendisi Özge Emel, "'Ekonomiyi Isıtan Güneş' isimli projemiz kabul gördü" dedi.

Edirne'ye 25 kilometre uzaklıkta Geçkinli köyü arazisinde 10 dönümlük bir güneş tarlası kurularak elektrik üretilecek. Kurulacak olan güneş enerji santrali 500 kw elektrik üretecek, üretilen elektrik enerjisi yaklaşık 5 köyün elektriğini karşılayabilecek kapasiteye ulaşabilecek. Tarıma elverişsiz olan, kömür ocaklarından çıkan atıkların düzlenerek bunların üzerlerine paneller yerleştirilerek, güneş tarlası yapılması sağlanacak. Kurulacak alanda kepçe ve kamyonlar yardımıyla düzleme çalışmaları yapılıyor. Yaklaşık bir ay sonra da panellerin montajının hedeflendiği belirtildi.

Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteklediği proje hakkında bilgi veren Elektrik ve Elektronik Mühendisi Özge Emel, "Geçkinli köyü arazisi üzerinde tarıma elverişsiz alan, kömür ocaklarından çıkan atıkların bulunduğu bir yer. Trakya Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle gerçekleştirdiğimiz projede 5 köyü aydınlatacak bir büyüklükte enerji üretecek. Türkiye'nin en büyük güneş tarlası projesi olarak kabul gördü. Şu ana kadar yapılan projeler 10 veya 200 kw'lık sistemler. Projenin toplam maliyeti 1 milyon avroya denk geliyor. Arazimiz 30 dönümlük bir arazi bunun 10 dönümünü bu sistem için kullanıyoruz. Tepe halinde olan arazi, kepçelerle düzeltilerek düz bir alan haline getirilecek. Projemizi şubat sonunda hazırlayarak Trakya Kalkınma Ajansı'na başvuruda bulunduk, geçtiğimiz ay kabul edildi. Projeyi bitirmemiz için 9 aylık bir dönemimiz var. Yaklaşık bir ay içinde montajına başlamayı hedefliyoruz, 6-7 ay içinde de sistemin tamamının kurulacağını tahmin ediyorum. 500 kw'lık bu sistemde bin 935 tane panel kullanacağız. Bu panelleri 10 dönümlük araziye yayacağız. Güneş tarlası haline getireceğiz, bildiğiniz bir ayçiçeği tarlası gibi güneş tarlası olacak. Bölgemiz için ve Trakya'da bir ilk, inşallah hayırlı olur" şeklinde konuştu.

Kaynakça: İHA

Edirne

Edirne il merkezi Fotoğraf Galerileri

Edirne

Keşan Fotoğraf Galerileri

Edirne

Uzunköprü Fotoğraf Galerileri

Edirne

İpsala Fotoğraf Galerileri

Edirne

Meriç Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.