Başpehlivan Fatih Atlı653'ncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde geçen yılın Başpehlivanı İsmail Balaban'ı uzatmalı puanlamada yenen Samsunlu 30 yaşındaki Fatih Atlı bu yılın Beşpehlivanı oldu. Fatih Atlı'ya altın kemeri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu taktı.

653'ncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanlık final güreşiyle sona erdi. Kırkpınar Başpehlivanı, geçen yılın Başpehlivanı İsmail Balaban'ı uzatmalı puanlamada yenen Samsunlu 30 yaşındaki Fatih Atlı oldu. Atlı'nın altın kemerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu taktı ve kupasını verdi. Edirneli Ahmet Yavuz da daha ilk turda yılın Başpehlivanı Fatih Atlı'ya yenildi. Yavuz En İyi Peşrev kürsüsünde birinci seçildi. Bu arada 14 boyda bin 721 pehlivanın katıldığı güreşlerde Edirne'den sadece Teşvik - 2'da Abdülbaki Kara kürsü yaptı.

Tunca Nehri'ndeki Taşkın tehdidi altında geçen 653'ncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde final geçen yılın Başpehlivanı Antalyalı İsmail Balaban ve Samsunlu Fatih Atlı arasında geçti. Fatih Atlı ilk turda Edirneli Ahmet Yavuz, ikinci turda Kocaeli'li Faruk Akkoyun, üçüncü turda Ankaralı Şaban Yılmaz'ı yenerek son güne kalmayı başardı. Çeyrek finalde Antalyalı İbrahim Çoraman, yarı finalde 2004-2007 ve 2008 yılları Başpehlivanı Ordulu Recep Kara'yı yenerek finale çıkan Atlı, finalde 2013 yılı Başpehlivanı Antalyalı İsmail Balaban'la karşılaştı.

PASİF GÜREŞE TEPKİ

4 yıldır saha başkomiserliği yapan Kırklareli Babaeski Sinanköy'den Hüsnü Patron'un yönettiği final müsabakasında Atlı ve Balaban'ın pasif güreşleri izleyicinin tepkisine neden oldu. Final güreşinin normal süresinde pehlivanlar sürekli ayakta kalarak adeta puanlamayı bekleyen görüntü verdiler. Pehlivanların hiçbir oyun girişiminde bulunmaması üzerine normal süre birkaç dakika önce bitirildi ve puanlamaya geçildi. Beş dakikalık puanlama süresinde de iki başpehlivan bir oyun girişiminde bulunmayınca 2014 Yılı Kırkpınar Başpehlivanlığı altın puanla belirlendi. Altın puan dakikalarında Fatih Atlı İsmail Balaban'ın oyun girişimini boşa çıkardıktan sonra ardı ardına beş değişik oyun girişimi sonucunda Balaban'ı yere düşürerek arkasına geçti ve altın puanla mutlu sona ulaştı.

ALTIN KEMER SAMSUN YOLCUSU

1997 yılında ikinci altın kemerin ebedi sahibi olan Karamürselli Ahmet Taşçı'dan bu yana kemer bu yıl Antalya'dan sonra Samsun'a gitti. 17 yıldır ebedi sahibi arayan altın kemeri bu yıl Samsunlu Fatih Atlı taktı. 2013 yılı Başpehlivanı İsmail Balaban büyük bir hayal kırıklığı ve üzüntü içinde sahadan ayrılırken, 30 yaşındaki Samsun'lu Fatih Atlı galibiyet sonrası, "Öncelikle bize çok emeği geçen Sözer Yılmaz'a ve çok değerli Tuncay ağabeyime çok teşekkür ediyorum. Bu daha başlangıç. Bir daha ki hedefim iki defa daha başpehlivan olup altın kemerin ebedi sahibi olup memleketime götürmek" diye konuştu.

Başpehlivan Fatih Atlı'nın Antrenörü Bayram Ertan, çok mutlu olduklarını belirterek, "Sarayiçi Er Meydnaı'na gelen ve televizyonları başındaki tüm izleyicilerimize destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Hedefimiz altın kemerdi. Altın kemeri Samsun'a götürüyoruz. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımıza maddi ve manevi desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Eksik olmasınlar. Bundan sonraki hedefimiz kemerin ebedi sahibi olmak" dedi.

KILIÇDAROĞLU SARAYİÇİ'NDE

"Bu yıl serin geçti" denilen Kırkpınar'ın izleyenleri arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sağlık Bakanı ve Edirne Milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da vardı. Güreşler sırasında Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kılıçdaroğlu ve Bakan Müezzinoğlu ve Kılıç'a hediyeler takdim etti. İki altın kemerli efsane Başpehlivan Ahmet Taşçı da yıl güreşlere izleyici olarak katıldı ve kıspeti seneye giyerek Kel Aliço'nun rekorunu kırma hedefi için mücadele edeceğini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni izliyoruz. Olimpiyat oyunlarından sonra dünyanın en eski oyunu bu geleneği asırlardır sürdüren güreşçilerimize hepimizin yürekten teşekkür etmesi gerekiyor. Centilmence güreşler izliyoruz. Hem Türkiye'ye hem Edirne'ye katkısı var. Bu geleneğin bundan sonra da sürdürülmesi elbetteki çok önemli" şeklinde konuştu.

Bu arada yarı final güreşleri öncesi tüm kapılar açılarak ücretsiz olarak güreşleri izleme imkanı sağlandı.

Öte yandan dereceye giren pehlivanlara Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından toplam 500 adet Cumhuriyet altını, Güreş Federasyonu Başkanlığı tarafından kupa ve madalya, Edirne Belediye Başkanlığı tarafından 174.075,00 TL para ödülü, 17 adet altın, 15 adet gümüş, 30 adet bronz olmak üzere toplam 62 adet madalya verildi.

Kaynakça: Edirne Hudut Gazetesi

Edirne

Edirne il merkezi Fotoğraf Galerileri

Edirne

Keşan Fotoğraf Galerileri

Edirne

Uzunköprü Fotoğraf Galerileri

Edirne

İpsala Fotoğraf Galerileri

Edirne

Meriç Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.