Çeltik kabuğundan elektrik üretmeyi planlıyor Edirne'nin İpsala ilçesinde çeltik işleyen bir fabrikanın sahibi Mehmet Erdoğan, çeltik kabuğundan elektrik üretme projesine destek bekliyor.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeltik kabuğundan İtalya, Hindistan ve ABD'de elektrik üretildiğini ancak önemli bir çeltik üreticisi Türkiye'de bu uygulamanın olmadığını söyledi.

Türkiye'de bir ilke imza atarak çeltik kabuğundan elektrik üretme projesinin lisansını aldıklarını, geçen sene ilgili kurumlara başvurduklarını ancak destek fiyatları uygun olmadığı için projeyi askıya aldıklarını belirten Erdoğan, "Destek fiyatları uygun hale gelirse çeltik kabuğundan elektrik üretme projemizi yeniden hayata geçirmek istiyoruz. Türkiye için de özel bir proje olacak. Türkiye, tarımsal potansiyeli olan bir ülke. Önemli ölçüde tarım ürünleri yatırımı var Türkiye'de. Bu tür bir elektrik enerjisi üretimini birçok tarımsal ürün atığında kullanabilirsiniz. Örnek olması açısından yapmayı çok istiyoruz. Fiyatlar uygun hale gelirse projeyi tekrar gündemimize alacağız" diye konuştu.

Projenin maliyetinin 5 milyon avro olacağını belirten Erdoğan, gerçekleşmesi halinde projenin örnek olacağını söyledi. Erdoğan, çeltik kabuğunun tavuk çiftliklerinde ve demir çelik sanayisinde soğutmada kullanıldığını kaydetti.- "Enerjinin her türlüsüne ihtiyaç var" Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Zafer Ömer Özdemir ise çeltik kabuğunun tarımsal artık olarak adlandırıldığını söyledi.

Çeltik kabuğu ve benzeri atıkların değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Özdemir, şunları kaydetti: "Bu ürünler oluşum sürecinde havadaki karbonmonoksiti bünyelerine katıp selülozik forma dönüştürüyorlar. Bir nevi karbonmonoksiti bağlıyorlar. Bu tür ürünler yakıldığında havanın karbondioksitini artırmıyor. Çeltik kabuğundan enerji elde edilecekken çürümeye bırakmak ziyan etmek demektir. Hayvansal atıklardan gaz elde ediliyor. Enerjinin her türlüsüne ihtiyaç var. Çeltik kabuğundan elektrik üretimi yenilenebilir enerji kaynağı olarak hayatımızda yer alacak. Bu tür projeleri desteklenmesi gerekir. Bu atılımların devamlılığı önemlidir. Kaynağın sürekli olması ve enerjiye dönüşümün en düzenli halde sağlanması gerekmektedir."

Türkiye'nin çeltik üretiminin yüzde 50'sinin Trakya'da gerçekleştirildiğini dile getiren Özdemir, "Türkiye'nin çeltik üretimine ilişkin bir altyapısı var. Tabii enerji üretimini mısır ve ayçiçeği artıklarıyla da desteklemek gereklidir" dedi.

Kaynakça: AA

Edirne

Edirne il merkezi Fotoğraf Galerileri

Edirne

Keşan Fotoğraf Galerileri

Edirne

Uzunköprü Fotoğraf Galerileri

Edirne

İpsala Fotoğraf Galerileri

Edirne

Meriç Fotoğraf Galerileri

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.