Yeni Gelinlerin Vazgeçilmeziydi Şimdi İse... Eskiden genç kızların çeyizlerini süsleyen geleneksel yün ve pamuk yorganların yerini büyük şirketlerin ürettiği elyaf gibi sentetik malzemelerden üretilen yorganların almasıyla, yorgan ustalığı da unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri haline geldi.

Yorgan Ustası Hamit Bozkurt, mesleğin son temsilcileri olduklarını ve yeni usta yetişmediğini kaydetti.

Genç kızların çeyizlerinin olmazsa olmazları usta işi, el emeği yün yorganlar, geçmişte, daha kızlar gelinlik çağa gelmeden hazırlanır, çeyiz sandığındaki yerlerini alırdı. Günümüzde ise, teknolojik olarak sentetik malzemelerden üretilen yorgan ve yastıkların ucuz ve ulaşılabilir olmaları dolayısıyla yün yorganlar ve ustaları zor günler geçiriyor.

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yorgan ustalığının son temsilcilerinden olan 62 yaşındaki Hamit Bozkurt, ilkokulu bitirdikten sonra iki yıl orta okula gittiğini ve o günlerden beri yorgancılık yaptığını anlatarak, "Allah razı olsun ustalarım bu mesleği bana öğrettiler, yardımcı oldular. Çıraklık dönemi ve kalfalıktan sonra 1972 yılında kendi işyerimi açtım. O yıldan beri 45 yıldır bu mesleği devam ettiriyorum" dedi.

"Bizler bu meslekte sonuz, bizden sonra bu mesleği yapacak ne elemanımız var nede çırağımız var"

Hamit Bozkurt, eskiden bir aileye 8-10 adet yorgan, bir o kadar yatak ve yastık hazırladıklarını, ancak günümüzde rağbet görmediklerini belirterek, "Mesleğimiz biz başladığımız yıllarda, çeyizlik yorganlarımız doğal, pamuk, yün olmak kaydıyla en modern şekilde, yatak örtülerimiz, çarşaf takımlarımız gençlerimize çeyizlik olarak tüm imkanları sunuyorduk. Fakat şu son zamanlarda mesleğimiz bitmek üzere ve bitti diyebiliriz. Bizlerde bu meslekte son olan kişileriz. Kalfa, çırak yetişmiyor. Hatta kalfalarımız bile mesleği terk ettiler. Çünkü karın doyurmuyor mesleğimiz. Adam 'bu mesleği yapacağıma gider herhangi bir yerde çalışırım, sigortam ödenir' diyor. Biz şu anda, eleman çalıştırmak için en azından devletin tanıdığı asgari ücreti yerine getirmemiz gerekiyor ama bunu yerine getirecek gücümüz yok, kazancımız da yok, mesleğimizde bu yüzden çok zor durumdayız. Artık bizler bu meslekte sonuz, bizden sonra bu mesleği yapacak ne elemanımız var nede çırağımız var. Bende zaman veremem ama Allah'ın verdiği ömrü tamamlayana kadar devam edeceğim" diye konuştu.

Kaynakça: haberler.com

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.