Avrupa'nın En Kirli Havası Türkiye'de İddiasıÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca, "Hava kalitesi verileri takip edildiğinde görülecektir ki özellikle kış aylarında bazı zamanlarda, bazı illerde sorunlar yaşanıyor olmasına rağmen hava kirliliği sorunu insan sağlığını tehdit edecek boyutta değildir" açıklamasında bulunuldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında, "Avrupa'nın En Kirli Havası Türkiye'de" yönünde iddia içeren haber yayınlandığı belirtildi.

Haberde, NASA'nın dünya genelinde 195 ülkenin yer aldığı hava kirliliği haritasına yer verildiği ve son 10 yılın verileriyle hazırlanan haritada Avrupa'da hava kirliliği en yoğun yerin Türkiye olduğu, Tekirdağ ve Erzincan illerinin en kirli, Artvin'in ise en temiz havaya sahip olduğu ifadelerine yer aldığına işaret edildi.

Habere esas dokümanlar incelendiğinde, NASA'nın, dünya genelinde 195 kentin yer aldığı hava kirliliği haritalama çalışmasında Türkiye'de sadece İstanbul, Ankara ve Gaziantep olmak üzere 3 ilde azotdioksit (NO2) parametresini değerlendirdiği belirtilerek, "İstanbul ve Ankara illerinde bu parametre ölçülüyor iken Gaziantep ilinde bu parametrenin izlenmesi henüz gerçekleştirilmemektedir. İstanbul ve Ankara'da ölçülen azotoksit emisyonları ise yıllar içerisinde sınır değerlerin altında seyretmektedir. Söz konusu haberde belirtilen Tekirdağ ve Erzincan'ın en kirli iller olduğu değerlendirmesi NASA'ya ait bir değerlendirme değildir" ifadeleri kullanıldı.

"Spekülatif haberlere itibar etmemeli"

Haberde ayrıca, kullanılan harita ve hava kalitesi indeksinin bir web sitesinden alındığı, bu sitenin 2007 yılında başlayan bir sosyal girişim projesinin ürünü olduğuna dikkat çekildi.

"Sonuç olarak, haber, farklı kaynaklardan elde edilen bilgileri tek kaynağa aitmiş gibi göstermiştir" ifadesine yer verilen açıklamada, Türkiye'deki tüm hava kalitesi ölçüm istasyonlarından elde edilen hava kalitesi ölçüm verilerinin eş zamanlı olarak "www.havaizleme.gov.tr" web sitesinde halkın erişimine sunulduğu aktarıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hava kalitesi verileri takip edildiğinde görülecektir ki özellikle kış aylarında bazı zamanlarda, bazı illerde sorunlar yaşanıyor olmasına rağmen hava kirliliği sorunu insan sağlığını tehdit edecek boyutta değildir. Ayrıca bilinmelidir ki hava kalitesi indeksinin anlık olarak halkın kullanımına sunulabilmesi amacıyla web sitesinde veri doğrulama çalışması henüz gerçekleştirilmemiş ölçüm verileri kullanılmaktadır ve bu durum zaman zaman bazı çevrelerce art niyetli olarak kullanılmakta ve halkımız yanlış yönlendirilmektedir. Halkımız bu tarz spekülatif haberlere itibar etmemeli, doğru bilgiye ulaşmak için 'www.havaizleme.gov.tr' web sitesini takip etmeye devam etmelidir."

Kaynakça: AA

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.