Trakya Şehirleri
Trakya, Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren, tarihi çok zengin bir bölgedir. Türkiye sınırları içindeki yüz ölçümü 23.764 km2 olan bu bölgenin Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile sınırı vardır.
Trakya kelimesi Eski Yunanca'daki Thrāikē kelimesinden türemiştir ve Trak kavimine dayanır. Kökenini Yunan mitolojisinden alan Trak ismine ise ilk olarak Homeros'un İlyada destanında rastlanır.
Balkan Yarımadasının güneydoğusunda yer alan Trakya'nın başlıca yüzey şekilleri, Rodop Dağları, Yıldız Dağları ve bölgenin kuzey sınırını oluşturan Balkan Dağlarıdır. Balkan Dağlarının sadece güney tarafları bölgeye dahil edilebilir. Batı Trakya'daki, dar kıyı ovalarının dışında, bölgenin en geniş açık alanları, Kuzey Trakya Ovası (Yukarı Trakya Ovası) ve Doğu Trakya'nın büyük bölümünü oluşturan düzlüklerdir.
Trakya'nın başlıca akarsuları, Meriç, Arda, Tunca ve Ergene Nehirleridir. Doğu Trakya'da kalan Gelibolu Yarımadası ve Çatalca Yarımadaları da Trakya'nın parçalarıdır. Trakya, Makedonya'dan Mesta Karasu Nehri ile ayrılır. Nehir bölgenin batı sınırını oluşturur. Trakya bölgesi aynı zamanda Ege Denizi'nin kuzeydoğusu bölümüne adını vermiştir. Denizin bu kısmına "Trakya Denizi" denir.
Doğu Trakya
Trakya bölgesinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmıdır. Türkiye'nin Avrupa'daki topraklarının tamamını oluşturur. Batısında Meriç Nehri ve Yunanistan, kuzeyinde Bulgaristan ve Karadeniz, doğu ve güneyde ise sırasıyla İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi ile çevrilidir.
Batı Trakya
Trakya bölgesinin Yunanistan'da yer alan bölümüdür. Yunanistan'ın en kuzeyi olduğundan Kuzey Yunanistan olarak da adlandırılmaktadır. Yunanistan'da Türkçenin konuşulduğu en yoğun bölgedir. Yaklaşık 100.000'in üzerinde Müslüman Türk yaşamaktadır.
Kuzey Trakya
Trakya bölgesinin Bulgaristan sınırları içinde kalan kuzey bölümüdür. Kuzeyinde Balkan Dağları, batısında Rila ve Pirin dağları, güneyinde Yunanistan ve Türkiye, son olarak da doğuda Karadeniz ile çevrilidir.
Trakyanet İçin Trakya Kavramı
Sitemizde üstteki haritada görülen Trakya kısımları işlenmektedir. Harita ise bu şehirlerin il sınırlarından oluşturulmuştur. Buralar genel olarak yoğun Türk nüfusunun yaşadığı, geleneksel Trak halklarının da zamanında yoğun bulunduğu, kültür olarak birbirine yakın olan ve Trakya bölgesinin bir bakıma çekirdeğini oluşturan bölgelerdir. Elbette tüm Trakya bölgesi daha geniş bir alanı kapsamaktadır. Ancak saydığımız özellikler diğer kısımlarda zayıflamaktadır.
Trakya Şehirleri
Haritada il bölgesine tıklayarak ana sayfasına gidebilirsiniz.
Kuzey TrakyaHaritada il bölgesine tıklayarak ana sayfasına gidebilirsiniz.
Batı TrakyaHaritada il bölgesine tıklayarak ana sayfasına gidebilirsiniz.
Büyükşehir olan Tekirdağ'ın merkez ilçesi
Tarihi varlıkları ile sayfiye ve arkeoloji şehri
Osmanlı'nın başkenti
Ormanları ve Karadeniz plajlarıyla bir tarım ili
Trakya'da bir sanayi şehri
Ergene Ovasının ortasındaki şehir
Antik şehir merkezi kalıntıları ile Trakya'daki Efes
Sultanlar Yolu üzerinde aydınlar yetiştirmiş bir şehir
Istrancaların üstünde bir orman şehri
Pavli panayırıyla meşhur ilçe
Istrancalar üzerinde Türkiye'nin en küçük nüfuslu ilçelerinden biri
Burgaz (Бургас)
Filibe (Пловдив)
Yanbolu (Ямбол)
Eski Zağra (Стара Загора)
İslimiye (Сливен)
Hasköy (Хасково)
Kırcaali (Кърджали)
Paşmaklı (Смолян)
Pazarcık (Пазарджик)
İskeçe (Ξάνθη)
Rodop (Ροδόπη)
Meriç (Έβρου)