İpsala

İpsalaİpsala; Türkiye'nin Yunanistan sınırında bulunan ve sınır kapısına sahip Meriç Ovası'nın bir bölümünü oluşturan, İpsala Ovası'nda kurulmuş bir ilçedir. İlçe, verimli tarım toprakları üzerinde bulunmaktadır. Bu yüzden en önemli pay Meriç ve Ergene Nehirleri'nindir. 1960'1ı yıllarda Meriç'in İpsala bölümünde nehir kenarına setlerin yapılmasıyla İpsala sulak tarım arazilerine sahip bir Bölge haline gelmiştir.

İpsala Türk-Yunan sınırıPirinç, önemli besin değerine sahip olan tarımsal bir üründür. Özellikle Doğu toplumlarında çok fazla tüketiliyor olması, pirincin ekonomik olarak değerini artırmaktadır. Asya'daki ülkelerin büyük kısmı, kendi ülkelerindeki pirinç üretiminin ıslah edilmesi yolu ile nitelik ve nicelik olarak üretimde verim artırıcı programlar uygulamaktadırlar. Pirinç, Trakya Bölgesi'nde yetiştirilen ve ekonomik olan en değerli ürünlerden bir tanesidir. İlçe çeltik üretiminde uzmanlaşmasına rağmen, çeltik kümelenmesini geliştirici tedbirlerin alınması önemli bir ekonomik katkı sağlayacaktır. İpsala, yöredeki diğer ilçelere göre daha yüksek bir gelir seviyesine sahip olmasına rağmen; kentleşme ve çevre sorunları gibi problemlerle mücadele etmektedir.

İpsala, Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde, Edirne iline bağlı, yüzölçümü 753 km² olan bir ilçedir.

Kuzeybatıda Meriç, Kuzeydoğuda Uzunköprü, Doğuda ve Güneyde Keşan, Güneybatıda ise Enez ilçeleri ile çevrilidir.

Edirne'nin Güneybatısında yer alan İpsala, alçak tepelerle engebeleşmiş, dalgalı düzlüklerden oluşan bir doğal yapı gösterir.

Kuzey ve Doğu kesimlerinin 100-300 metre arasında değişen yükseltiler, Batı kesimini ise aşağı Meriç ovasının bir parçasını oluşturan İpsala Ovası kaplar.

Meriç Irmağı ve kollarıyla sulanan ve sık sık su baskınına uğrayan ova, 1960'larda Meriç Irmağı boyunca yapılan setlerle ilin en büyük ve verimli tarım alanlarından biri durumuna getirilmiştir.

Batıda Meriç, kuzeybatıda da Ergene Irmakları ilçenin doğal sınırını çizer. Ergene Irmağının kollarından Basamaklar Deresi üzerinde sulama ve taşkın önleme amacıyla kurulan Altınyazı Barajı göl alanının bir bölümü, Yeni Karpuzlu Göleti ve Sultanköy Barajı da ilçe sınırları içindedir.

İklim yazla kış, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları ile dikkati çeker. Karasal iklim hüküm sürer. Yağışlar kış ve bahar aylarında toplanır.

Çeltik ekimi nedeniyle yazın nem oranı fazladır.

İpsala İlçe Merkezi, İpsala ovasının kuzeydoğusundaki bir tepenin yamacında kurulmuştur.

Çeltik tarlalarıİlçenin 2 km güneyinden geçerek Yunanistan sınırındaki İpsala Sınır Kapısına ulaşan E-84 karayolu, Keşan'da Eceabat'tan gelen E-87 karayoluyla kavşak yapar. Bu karayolu kasabadan geçen bir yolla Havsa ve Silivri yakınlarındaki iki yerden D100 ve E-80 karayollarıyla birleşir.

İpsala İlçesi İl Merkezi Edirne'ye 108 km uzaklıktadır. İlçenin komşu ilçelerle bağlantısı kara yoluyla olup, ilçenin bütün köyleriyle ulaşımında bir problem yoktur.

İlçe merkezinden Edirne, Tekirdağ, İstanbul ve Ankara'ya düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır.

İpsala ilçesine Keşan ilçesinden ulaşılır. Yollar asfalt olup, ilçe merkezi ve köyler arasındaki ulaşım yıl boyu yapılmaktadır.


İpsala İpsala İpsala İpsala
İpsala İpsala İpsala İpsala
İpsala İpsala İpsala İpsala
İpsala İpsala İpsala İpsala
İpsala İpsala İpsala İpsala
İpsala İpsala İpsala İpsala
İpsala İpsala İpsala İpsala
İpsala İpsala İpsala köprüsü temel atma töreni. 6 Eylül 1954 İpsala köprüsü temel atma töreni. 6 Eylül 1954
Devlet Hastanesi İpsala İpsala İpsala
İpsala İpsala Çeltikçi Kız heykeli  
Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.