Yağlı Tohumlar KooperatifiSüloğlu ilçesi ayçiçeği, buğday ve hayvan ürünleri üretiminde önemli bir potansiyele sahiptir. Son dönemlerde ithalatın etkisi ile hayvan sayısı azalmasına rağmen hem büyükbaş hem de küçükbaşta üretim miktarı ilçe için önemli bir boyuttadır. Bu avantajlarına rağmen ilçe sakinlerinin tarımsal ürünlerin satışından elde ettiği gelir sınırlı kalmaktadır. Ürünlerin pazarlanmasına yönelik kooperatifleşme, birlikte pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi gibi çalışmalar ilçe sakinlerinin gelirlerini arttırmaya önemli katkılar sağlayacaktır.

Süloğlu’na bağlı köyler hayvan varlığı ve hayvancılık kültürü gelişmiş bir bölge olmasına rağmen son dönemde hayvan ürünleri piyasasının ithalat ve diğer ekonomik nedenlerle daha rekabetçi hale gelmiş olması, bölgede hayvancılığın ve hayvan sayısının gerilemesine neden olmuştur. Oysa ki hastalıktan sari bir bölge olması ve hayvan ürünlerindeki yüksek kalitesi ile bilinen bu bölgede hayvancılık en önemli gelir kaynaklarından bir tanesidir.

Süloğlu’nda bulunan göletler önemli yer üstü su kaynaklarıdır. Zengin su kaynakları bulunmasına rağmen ilçe tarım arazilerinin görece küçük bir bölümünde sulu tarım yapılmaktadır. Bölgede kurulan Edirne OSB’nin geliştirilmesi çabaları ve büyük şehirlerin içme sularının karşılanması gibi olgular tarım için de önem arz eden su kaynaklarının ve suyun farklı alanlarda kullanımı tercihinin doğru yapılmasının önemini arttırmaktadır.

Organize Sanayi Bölgesiİlçenin tek sanayi kuruluşu olan Küküler yakınındaki Kıvanç Kimya tesislerinde; ASBEST içermeyen yüksek ısıya dayanıklı malzemelerin üretimi, izolasyon malzemeleri, koruyucu elbise, koruyucu baret, koruyucu çizme ve eldiven, alev almaz ceket ve pantolonlar, alüminize elbiseler, koruyucu örme başlıklar, alev taşımaz yağmurluklar, endüstriyel tip ceket, pantolon ve tulumlar, yangın battaniyeleri, kaynak perdeleri, bomba battaniyeleri, arama ve kurtarma amaçlı termal görüntüleyici kameralar üretilmektedir. Bunların yanı sıra bölgeye özgü ve başta Selimiye Camii olmak üzere birçok tarihi yapıda kullanılmış olan ve Mimar Sinan taşı olarak da bilinen eosen bazlı 'doğal taşın' (musselstone) üretimi ve dağıtımı da yapılmaktadır. Ayrıca Kıvanç Kimya Madencilik tarafından Süloğlu’ndaki maden sahalarından çıkarttığı kumu mevcut modern yıkama-eleme tesislerinde işleyerek yapı kimyasalları, CEN standart kumu, sığınak kumu, patinaj kumu, çim ve halı saha kumu, kumlama kumu, sanayi kumu ve içme suyu ile endüstriyel atık, su arıtma tesislerinin ihtiyacı olan filtre kumu ve çakılı üretilmektedir.

İlçenin Domurcalı Köyü civarında 107 hektarlık alanda Edirne Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmaları tamamlanmış olup, Kapıkule, Hamzabeyli, Pazarkule ve İpsala Sınır kapılarına yakın olması, Avrupa Birliğine komşu olma şansı, anayol ve bağlantılarına kolay ulaşım, ucuz sanayi parselleri, özel amaçlı bölgeler kapsamındaki teşviklerden yararlanma imkanı, KOSGEB tarafından altyapı ve üst yapı desteği, yörede doğal gazın bulunması gibi avantajlar bölgeye yatırım yapacak işadamlarına büyük imkanlar sağlayacaktır.

Bunun yanı sıra ilçede daha çok tarımsal araç üretimine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bunların içinde en önemlisi kabak çekirdeği ayırma makinesidir. Üretilen makineler yurt içinde satıldığı gibi yurt dışında da Yunanistan, Romanya, Bulgaristan ve Ukrayna gibi ülkelere ihraç edilmektedir.

Organize Sanayi BölgesiSüloğlu çevresinde yapılan araştırmaların sonunda yörede zengin doğal gaz rezervlerine rastlanıldı. Bunun üzerine PEMI arama ve üretim şirketince doğal gaz araması yapıldı. Sonuçta 6 adet kuyu üretim aşamasına getirilmiş ve kuyu testleri yapılmıştır. Buna göre günlük üretimin şu anda 10-12 milyon SCF olacağı belirtilmektedir. Bunlara ilaveten arama ve sondaj çalışmalarının sürdürüldüğü, 8 kuyunun daha açılacağı belirtilmekte olup yörede çıkarılacak doğal gazın Türkiye ekonomisine büyük katkısı olacağı öngörülmektedir.

İlçe yer altı zenginlik kaynakları bakımından fazla olmamakla birlikte Geçkinli Köyü yakınlarında Linyit kömürü, Süloğlu yakınlarında Kuvars ve Süloğlu Aktaşlar yöresinde Mermer madeni bulunmaktadır.

İlçe merkezi ve bağlı köylerdeki sakinlerinin tarım ve hayvancılık konusunda önemli bir tecrübesi bulunmaktadır. Ancak ilçede ticaretin ve sınai üretimin istenilen düzeyde bulunmaması nedeni ile insan gücünün bu konuda tecrübe eksikliği bulunmaktadır. Bunlara bağlı olarak ta hizmet sektörü istenilen düzeyde gelişmemiştir. Edirne OSB’nin gelişmesi ile ortaya çıkacak canlılıktan ilçe sakinlerinin yeterince istifade etmesi için gerekli tedbirler alınmalı, ve özellikle Halk Eğitim Merkezi ve diğer eğitim kuruluşlarının halka açık meslek edindirme kurslarını ve eğitimlerini arttırmaları gerekmektedir.

Süloğlu şu anki hali ile tarım yatırımlarının yoğun olduğu ancak ticari ve sınai yatırımlarının istenilen düzeyde olmadığı bir ilçedir. İlçenin sosyal alanlar ile ilgili eksiklikleri bulunmaktadır. Edirne OSB’nin gelişimi ve Edirne’ye yakınlığı ilçenin gelişimi için olumlu avantajlar yaratabilecektir. Bu fırsatlar değerlendirilerek ilçede yan sanayi kuruluşları, hizmet sektörü ve tarım ve sanayii ile ilgili ticari hizmetler geliştirilebilir. Tarımsal alanda sulama imkanları arttırılması ile tarımsal üretimden elde edilen verim yüksek seviyelere getirilebilecektir.

Edirne Organize Sanayi Bölgesi

Organize Sanayi BölgesiEdirne Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmaları 1994 yılında Müteşebbis Heyet kurulması ile başlamış olup, toplam olarak 260 hektarlık alandan oluşan; 107 hektarlık imarlı kısmında Edirne Organize Sanayi Bölgesinde 589.731,31 m² alana sahip 41 adet çeşitli büyüklükte sanayi parseli bulunmaktadır. Bölge Karma OSB olup Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca belirlenen çeşitli konularda üretime izin verilmektedir.

Edirne OSB’nin ilçe sınırları içinde kurulmuş olması ilçeye istihdam imkanları ve hatta yeni girişim imkanları ile bir gelişim açma potansiyeline sahip olmasına rağmen yol ve diğer fiziki altyapısı tam yeterli olmayan bölgenin çevresi üzerinde önemli bir baskı yaratabilecektir. Edirne OSB’nin gelişimi katılımcı bir yöntemle bölge halkı ve çevre etkileri göz önüne alınarak sağlanmalıdır

  • Edirne'den bölgeye ulaşım iki ilçe üzerinden mümkündür.
  • Edirne Şehir Merkezi Lalapaşa Bölgesi Arası 34 km
  • Edirne Şehir Merkezi Süloğlu Bölge Arası 44 km
  • Otobandan bölgeye uzaklık Lalapaşa üzerinden 32 km
  • Otobandan bölgeye uzaklık Süloğlu üzerinden 30 km
  • Bölgenin Hamzabeyli Sınır kapısına uzaklığı (Bulgaristan) 25 km
  • Bölgenin Kapıkule Sınır Kapısına uzaklığı (Bulgaristan) 54 km
  • Bölgenin Pazarkule Sınır kapısına uzaklığı (Yunanistan) 51 km
  • Bölgenin İpsala Sınır kapısına uzaklığı (Yunanistan) 152 km
  • Bölgenin İstanbul Limanına uzaklığı 242 km


Organize Sanayi Bölgesi Organize Sanayi Bölgesi Organize Sanayi Bölgesi Organize Sanayi Bölgesi Organize Sanayi Bölgesi

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.