Vidin Kuşatması

Vidin'i savunan Bulgarlar
Vidin'i savunan Bulgarlar
Tarih 12-18 Temmuz 1913
Bölge Vidin, Bulgaristan
Sonuç İlk Sırp saldırısı püskürtüldü. Daha fazla saldırı olmadan barış antlaşması imzalandı.
Taraflar
Bulgaristan Krallığı Bulgaristan Krallığı Sırbistan Krallığı Sırbistan Krallığı
Komutanlar

Bulgaristan Krallığı Krastyu Marinov

Sırbistan Krallığı Vukoman Aracic
Güçler
4.200 asker
52 top
8.500 asker
Kayıplar
84 ölü ve yaralı Bilinmiyor
Vidin'i savunan Bulgarlar Vidin'i savunan Bulgarlar
Vidin Kuşatması, Sırp Ordusu tarafından bir Bulgar kenti olan Vidin'i ele geçirmek için yapılan girişimdir. Kuşatma 12-18 Temmuz 1913 Temmuz tarihinde gerçekleşti.

Savaşın başında, Bulgar Birinci Ordusu kuzey-batı Bulgaristan'da yer alıyordu. Sırp topraklarında 22 ile 25 Haziran tarihleri ​​arasında başarılı oldular ama Romanya'nın savaşa girmesi ve Makedonya'daki Yunan müdahaleleri karşısında Bulgar Ordusunun geri çekilmesi bu bölgedeki askerlerin Makedonya'ya sevk edilmesine neden oldu. Ayrıca 9ncu Piyade Tümen'inin büyük bir kısmı isyan etti ve 5 Temmuz'da Rumenlere teslim oldu. Dolayısıyla sadece küçük ve çoğunluğunu milis kuvvetlerinin oluşturduğu birlikler Sırp saldırılarına karşı Belogradçik ve Vidin'i savunmak zorunda kaldı.

8 Temmuz günü, Belogradçik garnizonu Sırp Timok grubu tarafından istila edildi. Geriye kalan Bulgarlar Vidin'e çekildi.

Vidin kuşatmasında genera Marinov Vidin kuşatmasında genera Marinov
Ertesi gün Sırp süvarileri Vidin'in diğer bölgelerle olan kara bağlantısını kestiler ve Sırp birlikleri Belogradçik'a girdiler. Bela Rada köyü yakınlarında, güçlü Sırp kuvvetleriyle Bulgar keşif mangası arasında kanlı bir savaş yaşandı. Bunu sonucunda Bulgarlar geri çekilmek zorunda kaldı.

12 Temmuz itibariyle, Sırp Timok Ordusu (obüsler dahil 54 top, 16 ila 21 arası tabur) her yönden Vidin'i kuşattı. Şehir 52 top ve yaklaşık 1.200 düzenli birlikler ile 3.000 milis tarafından savunuldu. Genel olarak, Bulgarlar kötü donanımlı ve küçük mühimmatları vardı. 14 Temmuz'da, Sırplar surları ve şehri bombalamaya başladı. Bulgar komutanı General Krastyu Marinov, iki kez teslim olmayı reddetti. Acımasız bombardıman Bulgar tarafı için önemsiz askeri kayba yol açtı ve üç gün devam etti.

17 Temmuz'da öğleden sonra, uzun bir topçu bombardımanı sonrasında, bir Sırp piyade bölümü Novoseltsi ve Smardan köyleri arasında bulunan Vidin batı bölgesine saldırdı. İki Sırp saldırısı Bulgarlar tarafından püskürtüldü. 18 Temmuz günü, Sırplar General Marinov'a Bükreş Antlaşmasının imzalandığını bildirdiler. Daha sonra da, Sırplar bölgeden çekildi.

Sitemizde sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için çerezler kullanılmaktadır. Hizmetlerimizi kullanarak çerez kullanımına izin vermiş olmaktasınız.